Entorn

La Vall FerreraPica d’EstatsMonteixoMuntanya de TorEstació d’esquí de VirósVia Ferrada Salt de BotanalPesca i tranquil·litat Cultura

La Vall Ferrera (Pallars Sobirà)

L’Hostal Montaña s’ubica en un racó de país esquitxat de llacs i estanys, boscos, prats, salts d’aigua i rierols, envoltat de muntanyes riques en ferro que donen color a les construccions, cases, quadres, pallers i bordes de tota la vall.

L’entorn natural que ens envolta, permet trobar tant relax i tranquil·litat com la pràctica de multitud d’activitats de tot tipus i a totes les èpoques de l’any: passejades, raquetes, esquí, esports d’aventura, pesca, bolets, fotografia, etc.

Pica d’Estats (3.143m)

Situada entre la comarca del Pallars Sobirà i el departament francès d’Arieja, i que és el cim més alt de Catalunya. Està situada al final de la Vallferrera i de la ribera de Sotllo, dins l’àrea protegida del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Si accedeix des de la pista que és trova al final del Poble d’Àreu. A 15 minuts del pont de la Molinassa.

Monteixo (2.905m)

Situada als Pirineus occidentals, a la Vallferrera (Pallars Sobirà). Juntament amb el pic de Norís de 2820 m i el Sentinella de 2562 m, forma part d’una cadena de muntanyes que envolta l’ estany d’Aixeus, llac d’origen glacial situat a 2400 metres d’altitud.

Just al seu peu hi ha el petit poble d’Àreu, que amb una altitud de 1245 m és capçalera de la vall, i dóna accés a través d’una pista forestal a muntanyes com la pica d’Estats, Baborte, Sotllo i el Comapedrosa.

Muntanya de Tor

Tor és un petit poble del Pirineu català, pertanyent al terme municipal d’Alins. És fronterer amb Andorra.

Està situat en el lloc més allunyat i solitari de la Vall Ferrera. És un dels pobles amb més altitud del país. S’hi arriba per una pista de muntanya asfaltada d’11 quilòmetres i 1,5km sense asfalt. La pista continua passat el poble per l’anomenat Camí de Pal cap al Port de Cabús, lloc per on entra a Andorra. Es necessari un tot terreny per acccedir-hi.

Actualment “Ca la Sisqueta” ofereix servei de bar en l’antiga casa familiar. És una de les poques famílies que segueixen mantenint viva la màgia de Tor.

Estació d’esquí de Virós

L’estació de muntanya de Virós Vallferrera ofereix al visitant un nou concepte d’esports d’hivern caracteritzat per una experiència global i única en un entorn natural emmarcat dins el Parc Natural de l’Alt Pirineu i la zona de la Vall Ferrera, un paratge dels més recòndits i verges de Catalunya.

En aquesta estació es pot realitzar la pràctica de l’esquí nòrdic, al llarg de 28 km de circuits marcats de diferent dificultat per dins del Bosc de Virós i raquetes de neu.

Al refugi Gall Fer (obert tot l’any), seu de l’estació, s’ofereix servei de menjar, dormir i lloguer de material (esquís nòrdics, raquetes de neu, trineus…).

Via ferrada Salt del Botanal

Està situada al poble d’Alins, al cor de la Vall Ferrera, a 1048 m d’altitud.

Dos ponts penjants, murs verticals, passos aeris…és un circuit, en conjunt, molt dinàmic on al final hi trobarem el Mirador del Botanal, punt més emblemàtic de la famosa baixada de falles d’Alins.

És un itinerari que, sens dubte, et farà gaudir d’un paisatge d’incomparable bellesa.

Díptic Salt del Botanal

Pesca i tranquil·litat

Si no aneu d’aventura i cerqueu més aviat la tranquil·litat, tampoc no heu equivocat la vostra tria. La Vall Ferrera té nombrosos racons ideals per a apropar-s’hi, simplement, a desconnectar. El silenci que acompanya les llargues hores tranquil·les dels pescadors que tiren la canya en aquesta vall en són un bon testimoni.

Cultura

Tant l’aventura com el repòs tenen una magnífica combinació, a la Vall Ferrera, amb la visita a les ermites, esglésies i llocs d’interès cultural d’aquesta vall pallaresa. Del desenvolupament de l’art preromànic a la zona en deixen constància les ermites de Sant Quirc, al mateix poble d’Alins, i Sant Lliser de Virós. Però de petits temples de difernts estils, la vall n’és plena: Sant Julià d’Ainet de Besán, Santes Creus de Buiro, Sant Francesc d’Araós o Sant Feliu d’Àreu en són alguns. I, justament a Àreu, també podeu fer una visita guiada a la serradora i molí fariner que us acabarà de situar en la importància cabdal de la fusta i l’aigua per a la vall.

A Alins també trobem el mirador de la Torre de les Bruixes, s’hi accedeix per una caminada apta per totes les edats a 20 minuts del poble.